6 Frågor kring begravning

Oavsett om det är första gången du är ansvarig för begravning eller om du varit ansvarig för flera begravningar så uppstår alltid en rad frågor. Här presenteras sex av de vanligt förekommande frågorna.

Vad händer om dödsboet inte kan betala?

Det vanligaste är att man tar pengar från dödsboet för att betala begravningen. I vissa fall skjuter efterlevande till extra pengar om dödsboet inte har tillräckligt med kapital. Saknas det fortfarande pengar kan man söka om bidrag från kommunen. Den begravningsbyrå som anlitas kan hjälpa till med dessa ansökningar. De bör även vara insatta i vad kommunen brukar betala för slags begravning. Generellt räcker bidraget till en ”enkel begravning”.

Det kan även finnas livförsäkring, begravningsförsäkring eller andra försäkringar som kan användas för att betala kostnaderna. Vid kontakt med en begravningsbyrå för första gången är det bra om man nämner frågor kring de ekonomiska faktorerna redan tidigt. Därmed kan de anpassa planeringen utifrån detta.

Får vi sprida askan i trädgården?

Så fort askan önskas spridas på en plats som inte är en offentlig begravningsplats (eller privat begravningsplats) måste man först göra en ansökan till Länsstyrelsen. De brukar kunna godkänna att askan sprids i skogen eller inom öppet vatten. Att få godkänt för att sprida askan i en privat trädgård är däremot betydligt svårare.

Kan askan delas upp i två urnor för att spridas på två ställen?

Det är ytterst få som får godkänt från Länsstyrelsen gällande att få sprida askan på två olika platser. Det krävs nämligen ”särskilda skäl” och det räcker därmed inte att man vuxit upp i ett land och sedan flyttat till ett annat. Prata med din begravningsbyrå så hjälper de dig med ansökan.

Vilken begravningsbyrå är billigast?

Priset skiljer inte speciellt mycket – förutsatt att exakt samma produkter och tjänster beställs. Skillnaden är att en begravningsbyrå kan ha avtal med vissa solister, möjlighet att hyra vissa lokaler och köper blommor från en florist – medan en annan begravningsbyrå har andra avtal.

Det är helt enkelt svårt att jämföra exakta priser. Man bör i första hand välja en begravningsbyrå som man känner stort förtroende för och sedan välja en prisnivå på begravningen som önskas.

De billigaste begravningarna kostar ca 10 000 kr. Men då får man komma ihåg att någon ceremoni inte ingår.

Hur fungerar minneslund?

Vid kremering kan man välja mellan att begravas på gravplats alternativt i en minneslund. Väljs minneslund finns ingen specifik plats för just den personen. Istället sprids askan i minneslunden där även många andra har sin aska spriden. Det brukar vara en avskild del på kyrkogården inramad av skog och med plats för att ställa ut ljus. En fördel är att man själv inte behöver ta hand om gravplatsen då minneslunden sköts av kyrkogårdsförvaltningen.

Vem har rätt att bestämma över begravningen?

Oftast kommer de anhöriga överens om hur begravningen ska ske när de tillsamman planerar den hos vald begravningsbyrå. Kyrkogårdsmyndigheten kan medla i frågan mellan parterna om det blir en tvist. Tvisten kan till slut dras till Tingsrätten som får besluta i frågan. Rätten ser då inte bara till de anhörigas åsikter utan de ska främst ”beakta önskemål som den avlidne kan ha haft”.